24. 4. 2024

Výroba vlastních sýrů

Pořád se něco děje! S mým partnerem máme rádi sýry, jíme je často a více než maso. A tak nás napadlo přihlásit se nějaký kurz, kde bychom se o výrobě sýrů dozvěděli a v tom lepším případě se je naučili i vyrábět. Po roce plánování, kdy nebyl čas nebo nebyly kurzy vypsané, se nám podařilo vyjet až na Jižní Moravu, do Bučovic a jeden kurz jsme absolvovali.  

Dvoudenní základní kurz

Tak jsme se tedy poslední listopadový víkend vydali na cestu na Jižní Moravu. Počasí bylo slibné – sníh, vánice, déšť. Na Moravě závěje, ale to nás v cíli spíše uchvátilo, než netěšilo. Nikterak to nevadilo, protože jsme následující dva dny byli zcela ponořeni do tajů zpracování mléka a výroby sýrů z něj.

Během dvou dnů jsme se naučili jak mléko zahřívat, očkovat, přidávat různé kultury pro ošetření, syřidlo pro srážení. Učili jsme se, jak syřeninu následně krájet, domíchávat, zpracovávat, dávat do forem, máčet v solné lázni atd.

Jako první jsme se naučili udělat jogurt, a potom už sýry – halloumi, camembert, čerstvý sýr čili farmář, primosale, ricotta, parenica, korbáčky, mozzarela.

Vybaveni nejen znalostmi, ale i potřebným vybavením jako jsou knihy Domácí mlékař, různé kultury, formy, teploměr atd. jedeme nadšeni domů. Kurz byl fakt super! 

Pokračujeme i doma

Abychom nic z toho nezapomněli, tak ihned následující víkend partner kupuije mléko z farmy a vyrábíme doma halloumi, camemberty a čerstvé sýry.

To je taková trojice, která nás baví, chutná nám a jde nám dobře.

Ale chceme jít dál a zkoušet nové věci, takže jsem dělala jogurty, camemberty zkoušíme obalovat v popelu a vzniká z toho lahodná chuť i vzhled.

Partner vyráví tvrdý lisovaný a dva měsíce zrající Monterey Jack, který jsme minulý víkend ochutnali a je božský.

Postupně se vybavujeme vakuovačkou, popelem na obalování, voskem na zatavení a zrání.

Sýry necháváme zrát ve vinotéce, kde jsme vyčlenili pár polic a kde se daří držet stabilní potřebnou teplotu.

Nu tak zkoušíme a těšíme se na další sýrařské úspěchy!

Odkaz na kurz zde: http://www.vyrobasyru-kurzy.cz/

Mgr. Helena Kotová

e-mail: helena@kotova.cz
tel: 608 742 309
adresa: Fügnerova 1, 412 01 Litoměřice

První konzultaci je možno domluvit přes telefon, email, FB stránky. Na dalších termínech se pak domlouváme společně osobně.

Ukončení naší spolupráce je možné kdykoli, záleží na Vás, Vašich možnostech a potřebách.

Samozřejmostí spolupráce je důvěrnost a partnerský přístup.